måndag 28 februari 2011

Efter Klass 9A

Ja, jag blir upprörd när jag ser Klass 9A. Inte klass 9A på min skola alltså, men programmet Klass 9A.
Idag blev jag förbannad över hur Stavros, väldigt oproffsigt, i princip snackar skit om andra lärare inför eleverna. Lär ju knappast bidra till elevernas tillit till sina lärare.

Och så blir jag irriterad och frustrerad över kommentarerna på Twitter som kommer i samband med programmet. De är oftast i stil med: "Hjälp, jag vill inte låta mitt barn gå i svenska skolan." eller "Undrar hur många lärare som sitter och skäms i tevesoffan" eller "Fan vilka dåliga lärare" osv osv.

Jag blir så förbannad över att en halvtimme i veckan är vad svenska folket ser av skolan, och sedan tror att det är så överallt och hela tiden.

Nu ska jag fortsätta med att jobba arslet av mig. För det är vad vi lärare gör. Vårt bästa för elevernas skull.  Jag kommer sitta uppe och jobba säkert två timmar till. Sedan kommer jag ligga och tänka på jobbet en timme innan jag somnar. Sedan kommer jag vakna, tänka igenom dagen, jobba, åka hem och sedan fortsätta jobba. Och jag gör det inte bara för min skull. Jag gör det för mina elevers skull. Jag vill inte se mina elever, eller någon annans elever, misslyckas. Då skulle jag inte ha blivit lärare.

4 kommentarer:

 1. Du har naturligtvis helt rätt. Stavros kan mycket om matematik men mindre om lojalitet och kommunikation kolleger emellan. Och visst är det trist att det är SM i lärarförakt på Twitter och andra ställen varje måndag.

  SvaraRadera
 2. Men jag tycker ni lärare reagerar på samma sätt som ni anklagar de som skriver kategoriskt på twitter, fast på ett annat sätt. Jag tror inte alls att man i allmänhet tror att det är så illa överallt. Däremot finns det enskilda lärare som är dåliga, och tyvärr drabbar det elever därför att skolan inte har förmåga att hantera dessa dåliga lärare. Detta tycker jag faktiskt Klass 9A belyser.

  SvaraRadera
 3. Jag vet inte om jag skulle använda ordet "belyser", men nog lyckas produktionen förmedla bilden av dåliga lärare som är tafatta i klassrummet. Lösningar är det däremot inte så lätt att finna.

  Nog kan man utläsa mycket frustration bland kommentarer från lärarhåll - förståelig sådan med tanke på att vi tillhör en hårt arbetande och underbetald yrkesgrupp som sällan tillåts sätta agendan för diskussionen - men också försök att vidga synen på problematiken och *belysa* den ur olika synvinklar.

  SvaraRadera
 4. Det är ju klart att det finns lärare som är mindre bra. Jag som helt ny lärare tycker ju t.ex. inte att jag kan allt och är bäst på allt och en superpedagog.
  Jag tycker bara att det är så himla trist att vi hängs ut så mycket i och med detta program. Klart vi får leva med att granskas, vi har ju valt ett sånt jobb, men tänk om Klass 9A kunde visa på någonting som är bra också. Nånting bra måste de ju faktiskt göra på Mikaelskolan också känner jag!

  SvaraRadera