torsdag 28 april 2011

En äkta språknörd

Jag tror jag har varit i en svacka ett par veckor. Det har varit (och är fortfarande) så mycket att man ju självklart inte kunnat lägga 100% fokus på lektionerna (vilket är tragiskt, med tanke på att det är lektionerna man vill lägga 100% fokus på).

Men ikväll.
Vet ni vad som hände ikväll?

Jo. Tidigare idag bestämde jag att det var dags för lite fonetik med åttorna i engelska. Lite fonetisk skrift och uttalsträning. Så ikväll har jag suttit och funderat på hur jag ska presentera fonetiken. Det blir nog inte mycket mer spännande än att jag skriver upp ett gäng ord och att vi tillsammans försöker lista ut vad det står (eller om jag kanske ska försöka plita ihop någon rolig mening... hmm).
Men det som hände var att jag hittade tillbaka till mina språknörderier!
Språknörderier, fattar ni!?

Jag älskar att vara språknörd.
Att jag blev lärare grundar sig ju på att jag är språknörd.
Så ikväll har jag suttit länge, länge och googlat fonetik, klurat på uppgifter kring fonetik, och jag har ÄLSKAT varje sekund!

Nu är svackan över! Nu jäklar. Nu ska det språknördas på högstadieskolan!

Okej, nu har jag språknördat så länge att jag inte hunnit med andra saker jag skulle göra. Bäst att ta tag i det nu då. Elevomdömen, planering inför utvecklingssamtal samt planering inför de muntliga nationella proven... Inte lika kul som fonetik.

onsdag 27 april 2011

Utvecklingssamtal

Denna vecka ska jag ha mitt livs första utvecklingssamtal. Nåja, utvecklingssamtal (eller var det kvartsamtal på min tid?) har man ju varit på, men aldrig som lärare.

Detta känns lite läskigt nu när det börjar närma sig.
Hur gör man? Vad säger man?

Har ni några tips till en rookie?

tisdag 26 april 2011

Miljömedvetenhet

I åttan lämnar vi nu USA bakom oss och går vidare till miljön. Det känns vettigt och bra, och texterna i Wings 8 är inte dumma alls. Imorgon startar vi upp temat med att diskutera Global Warming. Jag ser riktigt fram emot detta nya tema. Jag hoppas på givande diskussioner om hur vi kan hjälpa till att sakta ner klimatförändringarna och förhoppningsvis inspirera några elever till att försöka göra några av alla de sakerna man kan göra för att hjälpa till. Och jag hoppas även på att inspirera mig själv till att bli bättre på det.

Har nu suttit i minst 40 minuter och letat ett tecknat klipp som visades på någon sorts earth-gala för något år sedan. I detta klipp visade en figur ett antal olika saker vi kan tänka på i vardagen, t.ex: koka tevatten? Fyll inte vattenkokaren till max om du bara ska dricka en kopp. Såna enkla saker. Men jag hittar inte detta klipp någonstans. Har jag bara drömt att det finns ett sånt? Google och youtube have failed me...

Stress och prioriteringar

Man vill ju inte visa sig dålig, och erkänna att man är trött. Då kanske någon framtida arbetsgivare läser, och tänker: ojdå, hon är trött, henne vill vi inte ha. Men människor blir trötta, och jag är just nu där. Det känns som att jag jobbar och jobbar, men ju mer jag jobbar desto mer måste jag jobba. Märkligt det där.

Påsklovet var verkligen välbehövligt.
Men jag känner mig fortfarande trött.
Det kanske tar ett tag att komma i fas igen.

Det är nu knappt sju veckor kvar till sommarlovet. Stressen blir enorm då jag tänker på allt jag borde hinna med innan det. Det är tur att man har det där norrbottniska lugnet i alla fall. Jag vet ju att jag hinner, och det jag inte hinner, det hinner jag inte, men det kommer gå bra i alla fall. Det gäller ju att prioritera. Just nu prioriterar jag att få igång utvecklingssamtalen, planera in tillräckligt många uppgifter som låter eleverna visa vad de kan så att jag kan sätta rättvisa betyg. Jag prioriterar lektionsplaneringar och snart måste jag också börja prioritera alla tidskrävande rättningar av prov och uppsatser.

Det är mycket nu, det är verkligen mycket. Men det kommer gå, det vet jag. Det är bara att kämpa på. Jag visste att det skulle bli mycket så här i början av lärarkarriären, och alla gamla rävar kan säkert minnas hur det var att vara ny. Och alla gamla rävar jobbar antagligen också otroligt mycket, och känner sig stressade över att man inte hinner med allt man vill. Eller?

måndag 18 april 2011

Påskplaner

Nu är det påsklov, och jag sitter på tåget mot Stockholm för att sedan bege mig vidare till fina Norrbotten. Trots att jag gillar mitt jobb känns det helt fantastiskt att få vara ledig några dagar, och försöka att tänka på annat än jobb.

Planerna för den kommande veckan är således:
- sova mycket
- kramas massa med syskonbarnen
- umgås så mycket med familjen att de blir less på mig
- läsa en bok, kanske t.o.m. två
- sitta ute på balkongen och sola även om det är svinkallt
- känna lugnet

Ska bli fantastiskt!

onsdag 13 april 2011

Snart sommarlov

Idag insåg jag någonting.

Jag hade kommit hem från jobbet, men satte mig vid datorn för att knåpa ihop resten-av-terminen-planeringar. Jag gjorde en tabell och insåg att Herregud terminen är ju snart slut. Jag har helt galet mycket kvar som jag vill hinna innan sommaren. Jag vill ha in mer skriftligt, jag vill ha in muntliga redovisningar, jag vill ha in mer realia och mer grammatik. Jag vill hinna igenom många fler kapitel i böckerna och jag vill hinna med projektarbeten.

Efter påsk är det sju veckor kvar av terminen. Det går bort en del helgdagar, och sista veckan - sista veckan är ju sista veckan och sista veckan är alltid sista veckan. Ni förstår vad jag menar.

Så idag insåg jag alltså att terminen snart är slut. Snart ska betygen sättas och det ska finnas ordentligt med underlag för det. Jag insåg att jag måste ta mig en ordentlig funderare på vad jag måste prioritera de sista sju (sex) veckorna, för jag kommer hinna långt ifrån allt jag vill. Typiskt.

tisdag 12 april 2011

Tusen gånger starkare

Igår diskuterades manligt/kvinnligt, makt, språk och likabehandling på skolan då det var temadag.
Dagen startades med att eleverna fick se filmen "Tusen gånger starkare", en mycket bra film om maktfördelning, grupperingar och starka människor. Väldigt bra och intressant var den, och väckte många tankar hos eleverna (och hos mig). Är nu väldigt sugen på att läsa boken också.

Som mycket annat just nu gav filmen dock en inte så bra bild av skolan (eller lärare), men den diskussionen orkar jag väl inte gå in på just nu. Behandlar vi killar och tjejer så olika som lärarna i filmen gjorde?

Nåväl. En mycket bra film som borde ses av ungdomar, pedagoger, föräldrar... Ja, av alla i princip. Har du inte sett den? Spring ut och hyr nu direkt då! Eller köp boken. Tror jag ska göra det faktiskt, blir kanske något att satsa på under påsklovet.

söndag 10 april 2011

Lovsång till Twitter

När jag startade min Twitter för snart ett år sedan hade jag ingen aning om vad jag skulle göra med den. Jag hade ett jobb som gick ut på att svara i telefon och ingenting annat, så när det inte ringde hade jag ingenting att göra. Så jag skaffade mig en Twitter.

Tänk om jag då hade vetat vad jag vet idag. Twitter slår alla andra sociala medier med hästlängder i min bok. Att kunna följa andra lärare är som en liten guldgruva. I små korta tweets kan man få nya uppslag till lektioner, men framförallt får man följa den väldigt intressanta diskussionen om skolan som alltid pågår där. Den senaste tiden har det ju dessutom stormats massor i och med Jan Björklunds uttalanden om #merkateder och skoldiskussionen har drivits vidare av engagerade lärare. Med hjälp av Twitter har jag hittat mängder av intressanta människor, med intressanta synpunkter och idéer och jag tycker att alla lärare borde finnas på Twitter. För herregud så många kollegor man har där. Plötsligt är det inte bara arbetslaget på skolan man kan diskutera med, utan med lärare från hela landet (eller hela världen om man så vill). Fantastiskt.

Skolbloggsfunderingar

Jo, jag känner mig som en engagerad lärare, men att på något sätt driva en skolblogg var inte lätt. När jag kommer hem från jobbet sitter jag vanligtvis och jobbar en stund till, och gör jag inte det så tänker jag åtminstone på jobbet. Därför tar det emot lite att sätta sig och blogga om det också. Ska man aldrig få vara ledig, tänker jag?

Den här första halvan av första terminen som lärare har varit intensiv. Och intensivare blir den när utvecklingssamtalen sätter igång. Elevomdömen skrivs för fulla muggar. Om ni undrar hur jag kommer spendera min söndagskväll t.ex. så kan jag informera er om att jag kommer att sitta och formulera omdömen på Unikum.

En annan tråkig sak med denna blogg är att det känns som att jag varje gång jag skriver någonting bara gnäller. Och det är ju verkligen inte meningen. Men allt det underbara med detta jobb behöver jag ju inte vädra, det är ju redan underbart för där är ju inga problem. Det är ju de jobbiga sakerna man vill skriva om.

Så nej. Ska denna blogg leva vidare måste jag alltså:
1) Skriva oftare (hur nu det ska gå ihop med löftet om att inte tänka på jobbet hela tiden)
2) Vara positiv också.